MEME BÜYÜTME
Klinik pratiğimde, meme büyütme ameliyatlarında yüksek kaliteli silikon jel dolgulu protezler kullanmaktayım. Jel dolgusu gerçek meme dokusuna benzer doğal hissi muhafaza eder ve doğal bir görünüm ve his verir.
Silikon protezlere alternatif olarak meme büyütme için dolgu ve yağ enjeksiyonu yapılabilir. Bu yöntemler günümüzde halen tartışmaya açıktır. Ayrıca bu yöntemler tekrarlayan işlemler gerektirmekte. Bu nedenle klinik pratiğimde tercih ettiğim yöntemler değildir. Ancak memeye yağ enjeksiyonunu silikon protez ile meme büyütme sonrası meme üst kesiminde doğal görünüm elde etmek için kullanıyorum.
Silikon protezler, farklı vücut tiplerine uyum sağlamaları için farklı şekil, boyut, profil ve yüzey yapısı seçenekleri ile üretilmektedir:
Şekil: elde etmek istediğiniz şekle bağlı olarak yuvarlak veya damla (anatomik) şekilli bir protez seçebilirsiniz. Size uygun olan şekle boyunuza, kilonuza, göğüs yapınıza, omuz genişliğinize ve beklentilerinize göre karar veriyoruz.
Boyut: meme protezleri sütyen boyutları ile değil cm3ile ölçülür. Kullanılacak boyut sizin yapınız ve istekleriniz doğrultusunda belirlenmekte. Bu durumlarda kullanılacak meme protezinin kapatılabilmesi için mevcut meme ve deri dokunuzun durumu önem kazanmaktadır. Bu cerrahide temel amaç bedeninizle ile uyumlu ebatlarda doğal bir görüntü elde etmektir.
Profil: şekil ve boyutlara ek olarak farklı profillerde de meme protezleri mevcuttur. Düşük, orta ve yüksek profil seçeneklerine ek olarak ara profiller söz konusudur. Genel olarak seçilen profil ne kadar yüksek olursa memenin silüeti daha belirgin olmakta.
Yüzey yapısı: pürüzsüz veya pürtüklü yüzeye sahip meme protezleri mevcuttur. Günümüzde genellikle pürtüklü yüzeye sahip protezler tercih edilmekte. Bu tip protezlerde kapsül denilen sert bağ dokusu oluşumu çok daha az görülmektedir.
Silikon protezlerin, vücutta meydana gelen hastalıkların herhangi birisinden sorumlu olduğuna dair bir kanıt yoktur. Kadınlar günlük hayatlarında zaten sürekli olarak silikona maruz kalmakta.
Ameliyat öncesi görüşmede şikayetinizi, beklentilerinizi ve endişelerinizi öğrenmeyi hedefliyorum. Bu görüşme esnasında sizden detaylı tıbbi özgeçmişinizi öğreniyorum. Daha sonra meme muayenenizi yapıp birtakım ölçümler yapıyorum. O ölçümler ve beklentileriniz ışığında sizinle protez tipine, uygulanacak cerrahi kesiye ve protezin yerleşeceği plana karar veriyoruz. Son olarak takibinizin daha objektif yapılabilmesi adına fotoğraflama yapıyorum.
Ameliyat günü hastaneye yatışınız yapılacak ve odanıza alınacaksınız. Gerekli testler yapıldıktan sonra anestezi doktorunca değerlendirilecek ve anestezi hakkında bilgi alacaksınız. Ameliyata inmeden önce size sakinleştirici iğne yapılacaktır.
Meme büyütme ameliyatı genel anestezi altında yapılmakta.
Meme büyütme ameliyatı ortalama bir saat sürmekte.
Meme büyütme için sık kullanılan üç kesi bölgesi vardır: koltuk altı, meme ucu çevresi veya meme altı kıvrımı. Ameliyat öncesi görüşmede, özel olarak sizin için uygun kesi bölgesinin artıları ve eksileri tartışılacaktır. Ancak klinik pratiğimde en sık meme altı kıvrımı kesisini tercih etmekteyim. Meme altında kalan ve kolayca gizlenen minimal bir iz kalmakta.
Meme protezi tam veya kısmi (çift plan) olarak pektoralis majör kasının altına, kas zarının altına veya kasın üstüne yerleştirilebilir. Ameliyat öncesi görüşmede sizin için seçilen yerleştirme şeklinin avantajları ve dezavantajları ele alınacaktır. Burada önemli nokta protez hangi plana konulursa konsun meme dokusunun kesilmeyecek olmasıdır. Dolayısı ile meme duyusunda veya işlevlerinde (örneğin süt verme) herhangi bir değişiklik olmayacaktır.
Meme büyütme ameliyatlarında dren genellikle kullanılmamaktadır.
Ameliyat sonrası hastanede bir gece yatmanız yeterli olacaktır.
Ameliyat sonrası ilk gün hafif/orta derecede gerginlik tarzı ağrı olabilmekte. Bu durum yattığınız sürece ağrı kesiciler ile kontrol edilecektir ve konforlu bir ameliyat sonrası dönem geçirmeniz sağlanacaktır.
Ameliyattan sonra bir gece hastane yatışından sonra taburcu edileceksiniz. Taburcu olurken size gerekli ilaçlar (ağrı kesici ve antibiyotik) reçete edilecektir. Ameliyat sonrası ilk 5 gün sizden evde istirahat etmeniz istenecektir. Bu süre zarfında size eşlik edebilecek bir arkadaş veya aile ferdi belirlemeniz faydalı olacaktır.
Ameliyat sonrası 5. gün bandajlar çıkartılır ve su temasına izin verilir.
Dikişler kendiliğinden eridiğinden dikiş aldırma işlemi olmayacak.
Ortalama bir hafta içinde işinize dönmüş olacaksınız.
İlk hafta mümkün olduğunca dinlenin ve üst beden hareketlerini en aza indirgeyin. Ağırlık kaldırma, yorucu işler ve güç gerektiren egzersizlerden kaçının. Dolaşımı arttırmak için yürüyüş yapın. Mümkün oldukça araba kullanmamaya çalışın. Ameliyat sonrası ilk 1 ay şişlikler belirgin biçimde devam edecektir. Bu nedenle bu dönemde 25 kg üzerine olan her şeyi taşımaktan ve ağır egzersizden kaçınmalısınız. Birinci aydan sonra bazı ağır aktivite ve egzersizler yapmak mümkün olacaktır.
Ameliyattan çıkınca üzerinizde bu ameliyatlar için özel üretilmiş bir sütyen olacaktır. Ameliyat sonrası ilk 3 hafta sizden bu sütyeni giymeniz istenecektir. Üçüncü haftadan sonra balensiz sütyen kullanılabilir. Üçüncü aydan sonra balenli sütyene müsaade edilir.
Erken dönemde kaslar henüz çok sıkı olduğundan memeleriniz düz ve geniş görünecektir. Ayrıca protez normalden daha yukarıdadır. Endişe etmeyin, bu durum gayet normaldir. Zamanla kaslarınız gevşeyecek, ödeminiz azalacak ve protezleriniz istenen pozisyona gelecektir. Böylece istenen doğal meme şekline kavuşacaksınız. Bu süreç kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 6 – 12 ay sürmektedir.
Meme büyütme ameliyatı için meme dokusunun gelişimini tamamladığı 18 yaş ve sonrası önerilir. Ancak ergenlik döneminde hastanın psikolojik sağlığını ciddi biçimde etkileyen asimetri söz konusu ise daha erken yaşlarda ameliyat planlanabilir. Yaşınızın ileri olması ise önemli değil, genel olarak sağlık durumunuzun iyi olması önemli.
Protezlerin ömür boyu kullanım süresi vardır. Ancak aşırı kilo değişimi, yaşlanma veya gebelik gibi durumlarda meme şeklinde değişimler olabilmekte. Bu gibi durumlarda ileri yıllarda yenileme ameliyatları gerekebilmekte.
Süt bezleri ve kanallarına herhangi bir müdahale söz konusu olmadığından emzirmeye engel değildir. Hamilikte çıkartılması kesinlikle gerekmez.
Meme protezlerinin kansere sebep olduğunda dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.
Meme protezinin varlığı mamografik görüntülemeye engel değildir. Sadece çekimden önce mamografi teknisyenine protez varlığını söylemeniz yeterlidir.
Protezler çok nadiren çatlak oluşumuna yola açabilmekte. Zaten ameliyat öncesi planlamada deri kaliteniz göz önünde tutularak bu riski minimal seviyede tutacak ebatta protez seçimi yapılacaktır.
İlk birkaç gün belki hissedersiniz. Ama zamanla ameliyat olduğunuzu bile unutacaksınız. Küpe gibi düşünün. İlk taktığınızda kulakta ağırlık hissi olmakta ama zamanla varlığını unutmaktasınız.
Meme protezini yerleştirirken meme dokunuzu kesmiyoruz. Dolayısı ile kalıcı his kaybı söz konusu değildir. Ameliyattan sonraki ilk günler geçici his artması veya azalması bazen görülebilir.
İdeal kilonuza yakın olmalısınız. Ameliyat sonrası belirgin kilo kayıpları ameliyat sonucunu sizin için tatmin edici olmayacak biçimde değiştirebilir. Ebatta küçülme veya sarkma söz konusu olabilir.
Hamilelik esnasında memeleriniz büyüyecek ve hamilikle ilgili tüm normal değişimleri geçirecektir. Bu dönemde oluşabilecek değişiklikler tamamen sizin meme yapınız ile ilişkili olup ilk muayene esnasında sizi olası değişiklikler açısından bilgilendireceğim.
Meme protezini yerleştirirken meme dokunuzu kesmiyoruz. Dolayısı ile emzirmenizi engelleyecek bir durum söz konusu değildir.