MEME DİKLEŞTİRME

Meme dikleştirme sarkmış ve içi boşalmış memelerin yeniden şekillendirilip ideale yakın bir görünüm elde edilmesidir. Bu ameliyatta kritik nokta tek başına meme dikleştirme ameliyatının sizin için yeterli olup olmayacağıdır. Memenin içi boşalmış ve doku yeterli değil ise dikleştirme ameliyatının protez ile kombine edilmesi gerekebilir.

Yaşlanma, gebelik, emzirme, yer çekimi ve hızlı kilo kaybı gibi birçok sebep söz konusu olabilmekte.

Ameliyat öncesi görüşmede şikayetinizi, beklentilerinizi ve endişelerinizi öğrenmeyi hedefliyorum. Bu görüşme esnasında sizden detaylı tıbbi özgeçmişinizi öğreniyorum. Daha sonra meme muayenenizi yapıp birtakım ölçümler yapıyorum. O ölçümler ve beklentileriniz ışığında sizinle ameliyat planı yapıyoruz. Bu planlamada en önemli nokta kendi meme dokunuzun durumudur. Memenin içi boşalmış ve doku yeterli değil ise dikleştirme ameliyatının protez ile kombine edilmesi gerekebilir. Son olarak takibinizin daha objektif yapılabilmesi adına fotoğraflama yapıyorum. Diğer meme ameliyatlarında olduğu gibi ameliyattan önce mamografi veya ultrason çektirmenizi öneriyorum.

Ameliyat günü hastaneye yatışınız yapılacak ve odanıza alınacaksınız. Gerekli testler yapıldıktan sonra anestezi doktorunca değerlendirilecek ve anestezi hakkında bilgi alacaksınız. Ameliyata inmeden önce size sakinleştirici iğne yapılacaktır.

Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında yapılmakta.

Meme dikleştirme ameliyatı ortalama bir buçuk saat sürmekte.

Ameliyat esnasında meme başı bulunduğu pozisyondan daha yukarılara kişinin beden özelliklerine göre ayarlanan seviyeye taşınır. Daha sonra fazla cilt çıkartılır. Son olarak memeye şekil verilir ve deri kapatılır.

Lolipop tarzı iz kalmakta: meme başının etrafında yuvarlak olarak ve meme başından meme altı oluğa kadar inen dik bir çizgi şeklinde iz kalmakta.

Meme dikleştirme ameliyatlarında kan birikmesini engelleyen drenler kullanılır. Söz konusu drenler genellikle ameliyatın ertesi günü taburculuktan hemen önce çıkartılır.

Ameliyat sonrası hastanede bir gece yatmanız yeterli olacaktır.

Ameliyat sonrası ilk gün hafif derecede ağrı olabilmekte. Bu durum hastanede yattığınız sürece ağrı kesiciler ile kontrol edilecektir ve konforlu bir ameliyat sonrası dönem geçirmeniz sağlanacaktır.

Ameliyattan sonra bir gece hastane yatışından sonra taburcu edileceksiniz. Taburcu olurken size gerekli ilaçlar (ağrı kesici ve antibiyotik) reçete edilecektir. Ameliyat sonrası ilk 3 gün sizden evde istirahat etmeniz istenecektir. Bu süre zarfında size eşlik edebilecek bir arkadaş veya aile ferdi belirlemeniz faydalı olacaktır. Ama genel olarak elden ayaktan düşüren bir cerrahi değil.

Ameliyat sonrası 5. gün bandajlar çıkartılır ve su temasına izin verilir.

Dikişler kendiliğinden eridiğinden dikiş aldırma işlemi olmayacak.

Ortalama 3 – 4 gün içinde işinize dönmüş olacaksınız.

İlk hafta mümkün olduğunca dinlenin ve üst beden hareketlerini en aza indirgeyin. Ağırlık kaldırma, yorucu işler ve güç gerektiren egzersizlerden kaçının. Dolaşımı arttırmak için yürüyüş yapın. Mümkün oldukça araba kullanmamaya çalışın. Ameliyat sonrası ilk 1 ay şişlikler devam edecektir. Bu nedenle bu dönemde 25 kg üzerine olan her şeyi taşımaktan ve ağır egzersizden kaçınmalısınız. Birinci aydan sonra bazı ağır aktivite ve egzersizler yapmak mümkün olacaktır.

Ameliyattan çıkınca üzerinizde bu ameliyatlar için özel üretilmiş bir sütyen olacaktır. Ameliyat sonrası ilk 3 hafta sizden bu sütyeni giymeniz istenecektir. Üçüncü haftadan sonra balensiz normal sütyen kullanılabilir. Üçüncü aydan sonra balenli sütyene müsaade edilir.

Cerrahi öncesi planlama ve cerrahi tamamen uzun vadede memelerin yer çekimi etkisi ile alacağı şekil göz önünde tutularak yapılmakta. Dolayısı ile erken dönemde memeler olduğundan yukarıda görünecektir. Ayrıca meme dokusu oldukça ödemli ve şiştir. Endişe etmeyin, bu durum gayet normaldir. Zamanla ödeminiz geçecek ve meme dokusu istenen pozisyon ve şekle gelecektir. Böylece istenen doğal meme şekline kavuşacaksınız. Bu süreç kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 6 – 12 ay sürmektedir.

Meme dikleştirme ameliyatı için meme dokusunun gelişimini tamamladığı 18 yaş ve sonrası önerilir. Yaşınızın ileri olması ise önemli değil, genel olarak sağlık durumunuzun iyi olması önemli.

Ameliyat esnasında süt bez ve kanalları tamamen korunmakta. Ameliyat sonrası sütün kesilmesi çok nadirdir.

Meme dikleştirme sonrası çıkarılan tüm parçalar patolojik incelemeye gönderilir. Dolayısı klasik tarama yöntemleri ile görülemeyecek odakların erken dönemde saptanma şansı olacaktır.

Meme ucunda kalıcı his kaybı güncel teknikler ile oldukça nadirdir. Ameliyattan sonraki ilk aylar geçici his artması veya azalması bazen görülebilir.

İdeal kilonuza yakın olmalısınız. Ameliyat sonrası belirgin kilo kayıpları ameliyat sonucunu sizin için tatmin edici olmayacak biçimde değiştirebilir. Sarkma söz konusu olabilir.

Hamilelik esnasında memeleriniz büyüyecek ve hamilikle ilgili tüm normal değişimleri geçirecektir. Bu dönemde oluşabilecek değişiklikler tamamen sizin meme yapınız ile ilişkili olup ilk muayene esnasında sizi olası değişiklikler açısından bilgilendireceğim.

Fazla kilo kaybı ve gebelik olmadıkça sonuçlar genellikle kalıcıdır.