Rinoplasti öncesi burun simülasyonu gerçeğini yansıtır mı?

Rinoplasti ameliyatı için karar aşamasındaysanız muhtemelen beyninizi en çok meşgul eden soru burun şekliniz nasıl olacağı ve yüzünüze yakışıp yakışmadığıdır. Dolayısıyla hastaların birçoğu ilk muayeneye geldiğinde bize tipik olarak simülasyonu yapıp yapmadığını sorar. Ben klinik pratiğimde simülasyon yapmayı pek tercih etmiyorum. Bu yazımda da size neden yapmadığım ile ilgili gerekçelerden kısaca bahsetmek istiyorum.

Kişisel olarak uyguladığım teknikte özellikle burun ucunda yaptığım manevralarla burun ucunuz yepyeni bir şekil almaktadır. Bu manevralarda burun ucu açılanmanız değişmektedir.

  1. Projeksiyonunuz yani burun uzunluğunuz değişmektedir.
  2. Burunun uç kısmı yani polimera ile kanatlar arasındaki mesafe değişmektedir.
  3. Ve bunların hepsinden çok çok daha önemlisi burun deriniz definisyon kazanmaktadır. Yani altındaki iskelet derinizi iterek yepyeni bir şekil vermektedir.

İşte bunlar aslında 3 boyutlu değişikliklerdir. Ve hatta biz bunları uzun vadede düşünerek işin içine bir de üçüncü boyutu katıyoruz. Bununla ilgili ameliyatta burnunuzu bir tık daha böyle kalkık çıkarıyoruz. Bu ameliyattan sonraki düşme payını hesaba katıyoruz. Yani bu 4 boyutlu yaptığımız işlemi biz iki boyutlu bir şekilde simüle etmemiz oldukça zor. Dolayısıyla gerçeğe yansıttığını çok düşünmüyorum.

Bir diğer önemli husus, size yapılan simülasyonla gördüğünüz burun aslında sizin burnunuzun son hali olmayabilir. O en iyi ihtimalle doktorunuzun planladığıdır. Doktorunuz ne kadar tecrübeli olursa olsun iyileşme sürecini her zaman kontrol altına alamaz yani araya beklenmedik durumlar girebilir. Yani enfeksiyonlar girebilir, iyileşme dokusunda kalınlaşmalar olabilir, deri adaptasyonu iyi olmayabilir, kıkırdak da eğilmeler olabilir. Dolayısıyla o simülasyonda gördüğünüz sadece sizin için planlanandır ve bu sizde olası olumsuz senaryoları barındırmadığından nihai sonuç sizde bir hayal kırıklığı yaratabilir.

Son olarak bu fotoğraflar hastalarda gerçekçi olmayan bir beklenti oluşturabilmektedir. Nedir bu beklenti problemsizlik beklentisi? Hastalar genellikle bu fotoğrafı doktorundan aldığında onu bir taahhütname gibi algılar ve aynı sonucu mutlaka bekler. Ama işte aksi bir durum olduğunda maalesef hayal kırıklığı sizi bekliyor olur.

Peki simülasyon yapmadığımı düşünürsek ameliyat öncesi görüşmede hastaya planlarımı nasıl aktarıyorum?

Ben klinik uygulamamda ilk önce hastadan detaylı bir özgeçmiş alıyorum. Geçmiş hastalıkları, daha önce burun kırılmış mı, ameliyat geçirmiş mi gibi çok detaylı bir öykü alıyor ondan sonra hastanın nefes alma problemlerini sorguluyorum. Daha sonra burnunu bana tarif etmesi istiyorum. Teker teker problemleri analiz etmesini istiyorum ve sonra hayal ettiği burunla ilgili böyle elinde görseller varsa beğendiği veya beğenmediği fotoğraflar varsa onları incelemek istiyorum. Ve son olarak bana hayal ettiği burnunu detaylı bir şekilde tarif etmesini istiyorum. Daha sonra ben hastanın bu bilgiler ışığında detaylı bir şekilde muayenesini yapıyorum. Ondan sonra ben teker teker bir problem analizi çıkarıyorum yani başlıyoruz sıralamaya örneğin, birinci problemimiz kemer, ikinci problemimiz mesela geniş bir burun tabanı, üçüncü problemi ise burun ucu da düşüklük gibi. Bir iki üç dört gibi böyle bir problem listesi çıkarıyorum. Sonra her probleme yönelik benim çözümümü üretiyorum. Yani diyorum ki mesela kemeriniz var bu kemerin böyle kararında törpüleyeceğiz. Ne çok fazla böyle kaydırak gibi olacak ne de böyle kemerli bırakacağız gibi yanıtlarla planlarımdan bahsediyorun. Daha sonra bu problemle ilgili uzun vadede yaşanabilecek problemleri de aktarıyorum. Mesela diyorum ki, evet orayı törpüleyeceğim size güzel bir kavis oluşturacağım ama iyileşme dokusu bazen biraz kaybolabilir veya deri hafızası oradaki o kemer oluşumunu bir miktar tekrar oluşturabilir dolayısıyla her problemin uzun vadede yaşayabileceğimiz problemleri de mutlaka detaylı bir şekilde aktarmaya çalışıyorum sizlere ilk görüşmemizde. Böylece hasta kendisi için ne planladığımı ve bence daha önemlisi neler planlamadığımı çok iyi bir şekilde algılayabiliyor. Simülasyonla ilgili şu ana kadar anlattıklarım benim tamamen kendi kişisel düşüncem ve kişisel yaklaşımım bazı doktorlar cidden simülasyonda yaptıkları burnunda belki ameliyat sonraki burunum neredeyse birebir tutturabiliyorlar.

Ama benim kişisel yaklaşımım açıkçası simülasyonla nihai burun şeklini çok birebir örtüşmediği yönündedir. Bazen de şöyle olabiliyor özellikle bu güncel aplikasyonlarda hasta kendi fotoğrafları üzerinde oynayıp beğendiği şekli bana gösterebiliyor. Açıkçası bunlar bana yol gösteriyor.

Dolayısıyla biz ameliyat esnasında sizin yüz yapmanıza yakışacak en iyi burnunu yapıp size öyle çıkarıyoruz fakat iyileşme süreci herkeste değişken olduğu için riskleride göz ardı etmemek gerekiyor. Simülasyon ile aynı olan burun değilde, sağlık problemlerinin giderildiği, yüzünüze yakışan ve sizin beğendiğiniz biçimde olan burunlar daha sağlıklı olacaktır.

Paylaş:

Yorum Yap: