Rinoplasti sonrası burun temizliği nasıl yapılır?

Merhaba, sizlere bu yazımda Rinoplasti ameliyatından sonra burun temizleme işleminden bahsetmek istiyorum. Çünkü bu konuyla ilgili özellikle ameliyat sonrası dönemde hastalardan sık sık soru alıyoruz. Burun temizleme işlemini yapılacağı döneme göre kabaca üçe ayırmak mümkün.

Birinci dönem bu yıkamanın en kritik olduğu ilk bir haftalık dönemdir. Bu haftada burnunuzun içinde zaten halen o silikon tamponlar mevcuttur. Bu dönemdeki yıkamanın en büyük amacı burun içinde o kanlı pıhtıları ve kanlı kabukların oluşumunu engellemektir. Çünkü bu kanlı kabuklar, hem ameliyattan sonra nefes almanızı zorlaştıracak hem de özellikle ön tarafta yerleşenler dikişlerinize zarar verecektir. Özellikle bu kanlı kuruyan kabuklar tampon çıkarma işlemini biraz zorlaştırarak çıkarma işlemindeki konforunuzu bozabilmektedir. Bu dönemde temizlik şu şekilde yapılmalıdır. Zaten ilk 24 saatte burnunuzun ucunda orada kendi akıntıları tamponlayan küçük bir bez tampon olacaktır. Bakımınızı üstlenen hemşire mutlaka her tampon değiştiğinde mutlaka burnunuza birazcık serum fizyolojikle temizleyecektir.

Ameliyatın üzerinden 24 saat geçtikten sonra yani evinize gittiğinizde artık o burun ucundaki o bez tamponu çıkarmanızı bekliyorum. Ondan sonra size reçete ettiğim o deniz suyu veya okyanus suyunu günde 5-6 kez her bir burun deliğinde sıkmanızı istiyorum.

İlk sıktığınız sular mutlaka kendi kendine önden boşalacak yani genizden gelmeyebilir çok normal çünkü daha hala ödem ve içerideki o mukus ve sekresyonlar burnun arkaya yani genzinize gelmesini engeller. Siz yavaş yavaş ufak ufak sıkmaya devam edin.

Burada önemli ikinci bir nokta özellikle bunun içindeki o serumları tekrar dışarıya atabilmek için sert bir şekilde hınkırmamanızdır. Çünkü hınkırma işlemi hem morluklarınızı arttırabilir hem de ödemenizi arttırabilir.

İlk bir haftalık dönemde burun spreyini ek olarak sizden burnunuzu özellikle kulak çubukları ile temizlemenizi bekliyorum. Kulak çubuklarının üzerindeki pamuğa çok az, mercimek tanesi kadar bu bir göz merhem sürün ve ufak ufak sadece o pamuğun gireceği kadar güzelce burnunuzu temizleyin. Dikiş atlarınızla aynı şekilde o merhem sürmeye özen gösterin. Burada özellikle dikkat etmeniz gereken şey, o kabuklar genellikle şu burun ucunun tavanında birikmeye meyillidir. Temizlerken orayı böyle çok zorlamadan ufak ufak pamuğu yuvarlaya yuvarlaya onların oluşumunu engellemeye çalışın. Eğer çok sertse lütfen zorlamayın yoksa dikişinize zarar verebilirsiniz.

Bu ilk bir haftalık dönemde tazyikli su veren o sinüs temizleme setlerini genellikle çok fazla önermiyorum. Uzun dönemlerde bazı hastalarda mutlaka öneriyorum ama rutin bir şekilde uygulamanız özellikle ilk bir hafta istenmiyor.

Burun temizliğinin yine kritik olduğu ikinci dönem ise tamponlarının çıktığı işte ortalama 7 günde başlar ve yine ortalama 7-10 gün arası bir dönemi kapsar. Bu dönemdeki yıkamanın en önemli amacı burun içindeki mukusların birikmesini ve sertleşmesini engellemektedir. Çünkü silikon çıktıktan sonra özellikle septum mukozasındaki reaktifde tekrar bir şişme ve ödemlenme oluyor. Dolayısıyla bu ne yapıyor, burun içindeki pasajı bir miktar daraltıyor. Dolayısıyla oradaki o mukusların temizlenmesi ile pasajı bir miktar bloke oluyor. İşte siz bu dönemde okyanus suyu spreyini güzelce buruna sıktığınızda mukusların oluşmasını ve katılaşmasını engellemiş oluyorsunuz. Bu dönemde göz merhemini sadece dikişlerin olduğu bölgeye sürmeniz yeterli. Çok fazla yani burnun içine merhem yapmanıza çok fazla gerek yok.

İkinci haftadan sonra yapılacak burun yıkama işleminin asıl amacı burun içi nemi tekrar sağlamaktır ve kazandırmaktır. Dolayısıyla ikinci haftadan sonra artık klasik o tuzlu sulardan ziyade birazcık daha nemlendirici içerikli burun yıkama solüsyonlarını tercih ediyoruz. Bu özel spreyleri genellikle yani iki hafta rutin bir şekilde kullanmanızı öneriyorum. İkinci haftadan sonra yani ameliyatın üzerinden artık bir ay geçtikten sonra artık rutin bir yani burun yıkama işlemine ihtiyaç kalmamaktadır.

Son olarak çok önemli bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Özellikle ilk bir aylık periyotta lütfen sert hınkırma hareketlerinden kaçının. Yani ikinci haftadan sonra özellikle temizleme esnasında hınkırmaya ihtiyacı duyuyorsanız sadece o nefes verme gücünde hınkırma uygulayın lütfen. Çünkü sert hınkırmalar ciddi anlamda ödeminizi ve oluşabilecek morlukları arttırabilir. Ama genellikle üçüncü aydan sonra tamamen size artık serbest bırakıyoruz. Ameliyattan önce olduğu gibi istediğiniz gibi sert bir şekilde hınkırarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.

Paylaş:

Yorum Yap: